You are here
Adkoturk İşçileri Sendika Hakları İçin Mücadele Ediyor
Patronların sendika ve örgütlü işçi düşmanlığı sınır tanımıyor. Yerli veya yabancı sermaye fark etmeksizin işçilerin anayasal hakkı çiğneniyor. Son aylarda Çorum’da Ekmekçioğlu, Gebze’de Systemair HSK, İstanbul’da Migros, Karaman’da Döhler patronlarının yaptığı gibi şimdi de Tekirdağ Çerkezköy’de bulunan Adkoturk gıda fabrikasının patronları işçileri sendikaya üye oldukları için işten çıkardı.
Dünyanın 85 ülkesinde faaliyet gösteren ve Türkiye’de ilk noodle üretimini yapan Adkoturk, yıllar içinde sermayesini büyüttü. İşçi sayısı arttı. İşçilerinin çoğunluğu kadınlardan oluşan fabrikada baskılar ve sorunlar da artmaya başladı. İşçiler, çalışma koşullarını iyileştirmek ve ücretlerini arttırmak için 2017’de Tekgıda-İş’e üye oldular. Çoğunluğu sağlayan ve yetki belgesini alan sendikaya, işveren itiraz etti. Bu itirazı bilinçli olarak yapan fabrika yönetimi 4 yıl boyunca işçileri sendikadan istifaya zorladı. 4 yılın ardından işyeri yönetiminin itirazı yersiz bulundu ve mahkeme işçilerin kazanımı ile sonuçlandı.
Sendikalaşma hakkından vazgeçmeyen işçiler Adkoturk’ü sözleşme masasına çağırdılar. Fakat patron sendikal haklarına sahip çıktıkları için işçileri cezalandırmak istedi. 8 işçiyi “ahlâk ve iyi niyet kurallarına” uymadıkları gerekçesiyle işten attı. İşçiler bir kez daha haklarını alma mücadelesinde kararlı olduklarını göstermek üzere fabrika önünde direnişe başladılar. Tekgıda-İş yönetimi yapılan hukuksuzluğu 20 Nisan’da bir basın açıklamasıyla kınadı. Sendikanın Genel Teşkilatlandırma Sekreteri İbrahim Ören basın açıklamasında işverenin yaptığı hukuksuzluğa boyun eğmeyeceklerini dile getirdi. Atılan işçilerin geri alınması ve bir an önce sözleşme masasına oturulması çağrısını yineledi. Ören, “emekçilerin hak ve hürriyetleri patronların ve şirketlerin insafına asla bırakılmayacak kadar kıymetlidir” dedi.
Türkiye’de işçilerin sendikal örgütlenmesinin önünde pek çok engel bulunuyor. Son dönemde sözde kalan işten atma yasağıyla beraber önü açılan Kod 29, Kod 42 ya da benzeri maddeler de patronların elinde bir sopaya dönüştü. Sendikal örgütlenmeye girişen binlerce işçi işten atıldı. Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin ve işçi aleyhine yasal düzenlemelerin kaldırılması, yetki tespiti ve mahkeme süreçlerinin hızlandırılması, işçi direnişlerine yönelik baskıların sona ermesi için işçilerin dayanışma içinde olması ve sektör ayrımı olmadan birlikte mücadele etmesi büyük önem taşıyor.