You are here
Sağlık Emekçileri: Eziyet Yönetmeliği İstemiyoruz
Sağlık çalışanları, 10 Ekimde aile hekimlerini ve sağlık çalışanlarını kapsayan sözleşme ve ödeme yönetmeliği taslağına tepki göstermek için bir araya geldiler. SES İstanbul Şubeleri, İstanbul Tabip Odası, İSTAHED, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Hekimsen, Hekim Birliği Sendikası, Genel Sağlık-İş Sendikası ile çeşitli sendikalardan birçok sağlık emekçisinin katılımıyla İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde gerçekleşen eylemde “Aile hekimliği sistemini yıkacak eziyet yönetmeliğini istemiyoruz. Formül değil, aile hekimi, hemşiresi ve ebesiyiz!” pankartı açıldı.
Eylemde açıklamayı İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Genel Sekreteri Sercan Ahmet Uluç yaptı. Uluç şöyle konuştu: “Bizlerin, altında ezildiğimiz yoğun iş yüküyle çalışırken bir de her gün şiddet olayları yaşaması ve bu durumu önleyici yasal düzenlemelerin yapılmaması bu ülkenin en büyük ayıbıdır. Bizler her an kapımızdan pompalı tüfekli biri girmeyecekmiş gibi çalışmaya devam ederken sizlerin çıkardığı yeni mevzuatlarla maruz kaldığımız idari şiddet de artık dayanılmaz noktaya gelmiştir.” Taslağa göre aile hekimliği çalışanlarının kendi birimlerine kesin kayıtlı nüfus üzerinden ödenen ücretlerde kullanılan katsayılar değiştirilerek gelir kaybına uğratıldığını, kişilerin aile hekimine son 6 ayda başvurmadığı durumlarda her kişi için ödenen ücretin yarı oranda azaltılacağını belirten Uluç, aile hekimliği kanununa eklenen sözleşme feshi getiren hükümlerin yeni yönetmeliğe de eklendiğini ve bu mevzuata göre aile hekimliği çalışanlarına verilecek 3 uyarı cezası ile sözleşme feshi olacağını vurguladı. Uluç’un ardından konuşmalarını yapmak üzere sendikalara söz verildi.
Birlik ve Dayanışma Sendikası’ndan Ahmet Mehlepçi bu yönetmeliğin kölelik yönetmeliği olduğunu ve buna boyun eğmeyeceklerini belirterek şöyle konuştu: “Maharet şehir hastaneleri diye bina yığınları yapmakta değil, içinde çalıştırabilecek doktor ve sağlık profesyonelleri bulundurabilmektedir. Sağlık sistemindeki aksaklıkların ve eksiklerin sebebi çalışanlar değil, sistemi kuran bakanlıktır.”
KESK Şubeler Platformu ve SES İstanbul şubeleri adına söz alan Nezahat Altınsoy ise söz konusu değişikliklerin emekçilerin gelirini daha da düşürmeyi, çalışma koşullarını zorlaştırmayı hedeflediğini bildiklerini ve kabul etmediklerini belirtti. Altınsoy, şöyle devam etti: “Etkili bir birinci basamak sağlık sisteminin inşası ancak meslek örgütleri, sendikalar ve emekçilerin görüşlerinin alınacağı bir ortaklık olacağını buradan ilan ediyoruz. Yanlışları en yüksek sesle söylemeye devam edeceğiz ve bu uzun soluklu mücadelede tarafımız sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ve halktan yanadır.”
Konuşmaların ardından sağlık emekçileri “Birleşe Birleşe Kazanacağız”, “Susmuyoruz, Korkmuyoruz, Geri Adım Atmıyoruz”, “Susma Haykır, Sağlık Haktır” sloganlarıyla basın açıklamasını sonlandırdılar.
“Çocuklarınız Zekiyse Bile İş Bulamaz!”
Konserve Yapmak Çözüm mü?