You are here
Hak Gasplarına İşçilerin Yanıtı Grev ve Direnişler!
Kartal Belediyesi işçileri grevde
Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 4 No’lu Şube ile Kartal Belediyesi yönetimini temsilen SODEM-SEN (Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası) arasında 28 Mayısta başlayan 2024-2026 Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanmış, sendika 14 Ekimde belediye kapısına grev kararını asmıştı. O gün sendika adına yapılan açıklamada şu sözlere yer verilmişti: “Artan hayat pahalılığı karşısında yaşamaya, evimizi geçindirmeye çalışıyoruz. Bu zorluklar altında ellerinden gelse aldığımız nefesten bile vergi alacak bir iktidarla karşı karşıyayız. İktidarın belediyelere yaşattığı ekonomik kıskacın da farkındayız. Ancak açıklanan enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını da biliyoruz. Oranlar açıklananın çok daha üzerinde. Her geçen gün ücretlerimiz eriyor, geçinmek daha da zorlaşıyor.” Bu koşullarda işçilerin fazla mesai yapmaya ihtiyaç duymadan geçinebilecekleri bir ücret istediklerinin belirtildiği açıklamada Kartal Belediyesi yönetiminin işçilerin talebini karşılamadığı ifade edildi.
Belediyenin teklif ettiği yüzde 15’lik zammı kabul etmeyen 3 bine yakın belediye işçisi, 30 Ekim günü greve çıktı.
Telus Çağrı Merkezi çalışanlarından eylem
İzmir’de Telus Çağrı Merkezi çalışanları, 2024 Ocak ayından bu yana çalışma koşullarını iyileştirmek ve ücretlerini yükseltmek amacıyla Çağrı-İş Sendikasında örgütlendiler. Kanada merkezli çok uluslu şirket, 1500 işçinin sendikalaşmasını kabul etmeyerek, işçilerin örgütlülüğünü kırmak için uğraşması üzerine işçiler bu durumu protesto eden bir eylem yaptılar. İzmir Buca OSB’deki işyeri önünde yapılan basın açıklamasında şunlar söylendi: “Telus International bir yandan işçilere sendikaya karşı değiliz, sorunlarımızı çözelim diyorken diğer yandan mahkemelere başvurup alicengiz oyunları ile süreci uzatıp sendikadan kurtulmak istiyor! Yüzlerce işçinin aklı ile dalga geçiyor. İş sağlığı ve güvenliği kurallarını yok sayan çalışma düzeni, işçi düşmanı zihniyeti teşhir olunca da işçilerin birbirlerini ispiyonlamaları için mailler atıyor. Bizler Çağrı-İş Sendikası ve Telus emekçileri olarak bir kez daha Telus yönetimini uyarıyoruz. İnsan haklarını dilinize pelesenk etmek yerine itirazınızı geri çekin, TİS masasına oturun.” İşçiler basın açıklamasında sık sık “Sendika Hakkımız Engellemez!”, “Alo Patron Neredesin Sendika Geliyor Bilesin!” sloganlarıyla kararlılıklarını vurguladılar.
Polonez işçileri Bifet önünde eylem yaptı
Direnişlerinde 100. günü geride bırakan Polonez işçileri, hak mücadelesinde kararlılıklarını sürdürüyor. Polonez marka ürünleri boykot çağrısı yapan işçiler, seslerini duyurmak için mitinglere katılıyor, basın açıklamaları düzenliyorlar. Polonez işçileri 30 Ekim günü Gebze Şekerpınar’daki Bifet fabrikası önünde yaptıkları basın açıklamasında Polonez ürünlerinin Bifet fabrikasında fason olarak üretilmesini protesto ettiler. Eylemde Bifet patronlarına seslenen Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu şunları söyledi: “Biz Polonez işçilerinin anayasal hak mücadelesinin yanındayız ya da biz fason olarak üretmiyoruz, deyin. İçeride üretim yaptığınıza dair kanıtlar var. Polonez’in şu şekilde sucuk yapın, bu şekilde üretim yapın dediği bütün belgeler elimizde. Onun için buradan Sağlık Bakanlığını, Tarım Bakanlığını göreve davet ediyoruz. Bu fabrikada yapılan bütün ürünlerin denetlenmesini istiyoruz. Bu fabrikanın önü bizim için artık eylem yeridir. Bu fabrikada biz Polonez ürünlerini üretmiyoruz denilene kadar buradan ayrılmayacağız. Mücadelemiz hem Çatalca’da hem de bu fabrikanın önünde devam edecektir.” Eyleme sendikalar ve siyasi partiler de destek verdi.
Özyurtlar Holding önünde ücret gaspına karşı direniş
Özyurtlar Holding ve BY Egemen Yapı firmaları şantiyelerinde çalışan inşaat işçileri, 2 aydır ücretlerini alamıyor. Gasp edilen ücretlerinin ödenmesi talebiyle Özyurtlar Holding önünde direnişe geçen işçiler “Tüm haklarımızı alana kadar direneceğiz” pankartı astılar. İnşaat-İş Sendikasının öncülük ettiği direnişte “İnşaat işçisi Köle Değildir” sloganını atan işçiler şunları söylediler: “Öyle yağma yok. İnşaat işçisinin gasp ettiğiniz emeğini, alın terini, çocukların rızkını size bırakmayacağız. Tüm haklarımızı alana kadar, nerede bir şantiyeniz varsa, eylemlerimizi oralara taşıyacağız. Direne direne kazanacağız.”